Project Waterleau/MAC2

Geen lekken, corrosie, scheuren of productiestop in de Port of Antwerp-Bruges

Teblick heeft onlangs de kans gekregen om aan een interessant project te werken in de haven van Antwerpen-Brugge. Hier bundelen twee Belgische expertisebedrijven hun krachten om afval en reststromen van de industriële maritieme sector te recycleren: Waterleau is internationaal gerenommeerd voor hun expertise in waterbehandeling. MAC2 recycleert oliehoudende afvalstoffen uit de maritieme en industriële sector zodat deze als nieuwe grondstof gebruikt kunnen worden. Zo draagt hun teamprestatie bij tot het welzijn van ons milieu, door oliehoudend afval een nieuw leven te geven in de vorm van nieuwe grondstoffen. Geen wonder dat onze ingenieurs meteen enthousiast waren toen we bij Teblick de kans kregen om aan dit grote project mee te werken!

DE UITDAGING 

Deze bedrijven nemen de verantwoordelijkheid op zich om de tanks te reinigen van schepen en vrachtwagens die vloeistoffen vervoeren naar de haven van Antwerpen-Brugge. Nadat zulke schepen hun lading hebben gelost, meren ze aan in de dokken van de haven en daar gaan onze klanten ermee aan de slag.

Toen hun ingenieurs vaststelden dat de leidingen waren verouderd, gaven ze meteen aan dat het tijd was voor vernieuwing. Tijdens de reinigingsprocessen van de tanks komen bepaalde gassen vrij die met grote zorg moeten worden behandeld. Daarom vertrouwden ze deze taak graag aan ons toe.

Ons bedrijf kreeg de opdracht om de afzuigsystemen voor de tanks zowel te ontwerpen als te bouwen. Hierbij werd de werkruimte opgewaardeerd tot een ATEX-zone 1. Het systeem dat we hiervoor creëerden, moest in staat zijn om restgassen uit de tanks af te zuigen en vervolgens veilig op te vangen, te vervoeren en te reinigen – zonder het milieu te schaden.

ONZE OPLOSSING

Ons team bedacht een mogelijke oplossing voor het bestaande probleem aan de hand van een constructie in PPs-EL. Deze kunststof kwam pas enkele jaren geleden commercieel op de markt en is daardoor nog niet volledig ingeburgerd in de industrie. Bij Teblick werken we er al geruime tijd mee. Zodoende konden we beroep doen op onze vergaarde kennis om de technische haalbaarheid en de optimale lay-out van onze constructie voor deze klant te bestuderen.

Hoewel vele bedrijven nog niet van PPs-EL hebben gehoord, overtuigden we onze klant meteen van de voordelen die aan dit materiaal verbonden zijn. Deze polypropyleen-variant heeft niet alleen een zelfdovende eigenschap, waardoor vuur zich niet kan verspreiden door de buis, maar is bovendien elektrisch geleidend. Hierdoor kan deze kunststof gebruikt worden in explosiegevoelige zones bij onze klant. Zo vormt dit materiaal een goed alternatief voor traditionele staalsoorten, zoals RVS 304 en 316, gegalvaniseerd staal of C5 marine coating. Niet alleen zijn die chemisch niet-resistent, ze moeten ook elke paar jaar vervangen worden wegens slijtage.

Nadat we de tekeningen hadden uitgewerkt, begonnen we met de fabricage van de moeilijkste collectoren en pijpspoelen. Daarna begonnen we met de montage en aansluiting van de constructie ter plaatse.

EEN VLOTTE OVERGANG

Tijd is geld, zeker in de haven van Antwerpen-Brugge. Daarom werkten we een oplossing uit zonder productiestop voor onze klant. Door ervoor te zorgen dat geen enkele tank langer dan twee opeenvolgende dagen buiten gebruik was, kwamen de bedrijfsactiviteiten van onze klant niet in het gedrang. Ons team bedacht een manier om van de bestaande leidingen af te blijven en hiernaast nieuwe leidingen te bouwen met PPs-EL-materiaal. We bouwden dit nieuwe systeem parallel aan de verouderde leidingen, om een soepele overgang van de oude naar de nieuwe leidingen te garanderen. Nadat het nieuwe leidingwerk was geïnstalleerd, werden de oude leidingen ten slotte verwijderd.

ENKELE GETALLEN

  • 8 afzuigsystemen, 1 biofilter en 2 containers met actief kool werden aangesloten
  • >3.000 werkuren ter plaatse 
  • 1.175 meter leidingwerk ontworpen en ter plaatse opgebouwd
  • 2 PPs-EL leidingdiameters werden speciaal voor dit project door onze leverancier geproduceerd

Aantallen en constructies om trots op te zijn, hoogwaardige kunststofinstallaties op maat!

Contacteer ons voor meer informatie

© Teblick 2023